Skip to content

2011 Venezia Biennale

       Manolis Baboussis, Lydia Dambassina

PROPOSAL FOR THE VENEZIA BIENNALE 2011, IllumiNAZIONI
Proposal for the Venezia biennale 2011, IllumiNAZIONI

 

PROPOSAL FOR THE VENEZIA BIENNALE 2011, IllumiNAZIONI
Proposal for the Venezia biennale 2011, IllumiNAZIONI

ΛΥΔΙΑ ΔΑΜΠΑΣΙΝΑ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ: EmblematicaMENTE
Eπιμελητής: BRUNO CORA
Συνεπιμελητής: ΓIAΝΝΗΣ ΜΠOΛΗΣ

Στη σημερινή ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή, βιώνουμε με ένταση την υποβάθμιση των ανθρώπινων αξιών, της φύσης και των κοινωνικών κατακτήσεων, είμαστε μάρτυρες της ηθικής και οικονομικής κρίσης, της χρεοκοπίας των κρατών, των – nazioni. Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης IllumiNAZIONI παραπέμπει σ’ ένα είδος κυριαρχίας, αφού αυτή η λέξη δεν υπάρχει σε όλες τις γλώσσες.

Η πρόταση πραγματεύεται :
-Την τεράστια οικονομική και ηθική κρίση που διανύει η Ελλάδα, και όχι μόνον.
– Το Illumi- το φως ως ζωή, γνώση και σοφία, ως ενέργεια και δύναμη της ανθρώπινης σκέψης.
Ο άνθρωπος γίνεται ο κεντρικός άξονας της πρότασής μας. Ταυτόχρονα, η τέχνη σε συνάρτηση με τη φιλοσοφική προσέγγιση είναι φορείς ελπίδας που μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, σε μια διαφορετική ιδέα και μορφή του μέλλοντος.

Α. Στο κέντρο του περιπτέρου τοποθετείται μια επιβλητική κατασκευή ύψους περίπου 4,20 μέτρων. Αποτελείται από τρία ίδια χρηματοκιβώτια. Τα δύο από αυτά, τοποθετημένα ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργούν μία κολόνα (Ι), ενώ το τρίτο τοποθετείται πάνω στο δεύτερο ως δοκός, (—). Όλα μαζί σχηματίζουν ένα Τ.
Το Τ είναι ο σταυρός, τα πάθη, ο θάνατος και το σύμβολο της Θυσίας. Είναι μια ιδέα της εξουσίας, αλλά είναι πάντα ένας εσταυρωμένος άνθρωπος. Το πρώτο χρηματοκιβώτιο που πατάει στο έδαφος λειτουργεί ως πλαίσιο (κάδρο). Μέσα από τη μισάνοιχτη πόρτα του, στο ύψος των ματιών, ανακαλύπτουμε ένα χρυσό ανθρώπινο εγκέφαλο, φωτισμένο υποβλητικά. Ο εγκέφαλος έρχεται να υπογραμμίσει και να αναδείξει την ευφυΐα, να αντιτεθεί στη θεώρηση εκείνη που προβάλλει ως μέγιστη αξία του σύγχρονου κόσμου τη συσσώρευση υλικού κέρδους. Είναι το έμβλημα του ανθρώπου, το λίκνο του πνεύματος, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί ως πολύτιμη και αμετάβλητη αξία.
Το χρηματοκιβώτιο παραπέμπει στην ασφαλή διατήρηση και προστασία ενός πολύτιμου αγαθού. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αγαθό αυτό είναι η ίδια η ουσία της ύπαρξης.

Β. Περιμετρικά στους τοίχους παρουσιάζονται περίπου 20 φωτογραφίες διαστάσεων (170 Χ125 εκ. η καθεμία). Πρόκειται για ένα ενιαίο σύνολο σκηνοθετημένων αναλογικών εικόνων μεγάλου format, από την ίδια οπτική γωνία και στον ίδιο χώρο, που θίγουν και επεξεργάζονται θέματα της οικονομικής και ηθικής κρίσης. Είναι τα σύγχρονα εμβλήματα όπου διαβάζουμε κείμενα που προέρχονται από τον ημερήσιο Τύπο, εικονογραφημένα αινίγματα, που συνδυάζουν εικόνα και λόγο στην ίδια επιφάνεια. Είναι μία μορφή αρχαίας (antica) επικοινωνίας. Κάθε εικόνα απαρτίζεται από δύο ξεχωριστά μέρη: Στο άνω μέρος παρατηρούμε την φωτογραφία στην ολότητά της, ενώ ένα κείμενο είναι τοποθετημένο στο κάτω μέρος της. Διερευνώνται οι σχέσεις κειμένου και εικόνας, οι συνθήκες παραγωγής της πληροφορίας, της γλώσσας, του έργου τέχνης, της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας.

Γ. Στον τοίχο που βρίσκεται απέναντι από το Τ γίνεται προβολή ενός α/μ βίντεο σε λούπα, ακίνητων εικόνων και σχεδίων ενός εμβρύου που με τη μορφή του είναι και εγκέφαλος. Η πλάγια όψη του εγκεφάλου παραπέμπει στην εμβρυακή στάση, στο νεογνό, στην κυοφορία η οποία αναπτύσσεται μέσα σ’ ένα άλλο σώμα. Μια διφορούμενη προσέγγιση που ενισχύει την προβληματική της συνολικής πρότασης.
Ενδεικτικά επισυνάπτουμε σε ξεχωριστό φάκελο τρείς φωτογραφίες και δύο σχέδια της πρότασης και σας γνωρίζουμε ότι μπορούμε να σας υποβάλλουμε, άμεσα, ολοκληρωμένη την πρόταση.

(Τα σχέδια και την πλήρη τρισδιάστατη απεικόνιση του κεντρικού έργου και των περιμετρικών φωτογραφιών).